Η καλλιέργειά της ξεκίνησε από την νεολιθική εποχή (7000- 3500 π.Χ ) κυρίως στη νότια Κρήτη και από τότε ο ελαιόκαρπος περιλαμβανόταν στα βασικά είδη διατροφής των Κρητών.

Ο εγχώριος και ο ξένος κυρίως τύπος, έχουν γράψει διθυραμβικές κριτικές για το κρητικό ελαιόλαδο.

Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, είναι ένα προϊόν εξαιρετικά υψηλής διατροφικής αξίας. Οι ευεργετικές του ιδιότητες ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα αλλά επιβεβαιώνονται και από σύγχρονες επιστημονικές έρευνες: το κρητικό ελαιόλαδο θεωρείται ελιξίριο μακροζωίας καθώς προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, ρυθμίζει τη χοληστερόλη, έχει αντιθρομβωτική δράση, αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πρόκειται εξάλλου για ένα απολύτως φυσικό -και όχι βιομηχανικό- προϊόν που παράγεται με απλές μεθόδους σύνθλιψης της ελιάς. Δεν περιέχει βελτιωτικά πρόσθετα, ούτε συντηρητικά. Είναι ο φυσικός χυμός του καρπού της κορωνέικης ελιάς, ενός δέντρου που ευδοκιμεί σε κάθε γωνιά της κρητικής γης όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι ιδανικές: ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, ήπιοι χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

πηγή: cretan-nutrition.gr