Η Λίμνη Κουρνά, ή αλλιώς κατά την αρχαιότητα λίμνη Κορησία, είναι η μοναδική λίμνη με γλυκό νερό που υπάρχει στη Κρήτη. Η τοποθεσία την είναι αρκετά ιδιαίτερη, μιας και βρίσκεται σε ένα κοίλωμα περιτριγυρισμένο από λόφους, 4 περίπου χιλιόμετρα μακριά από τη Γεωργιούπολη του δήμου Αποκορώνου.
Καλύπτει έκταση 579 στρεμμάτων με μέγιστο μήκος και πλάτος, 1087 και 880 μέτρα αντίστοιχα, ενώ είναι σχετικά ρηχή, με μέγιστο βάθος τα 22,5 μέτρα.
Η λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά των γειτονικών βουνών και λόφων, που τα πετρώματα της περιοχής διακόπτουν την υπόγεια ροή τους και δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν τη πορεία τους μέχρι τη θάλασσα.

Αποτελεί σημαντικό προορισμό περιπάτου, φυσιολατρικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα αποτελεί και εξαιρετικό υδροβιότοπο αφού υπάρχουν χέλια, νερόφιδα, πάπιες, νερόκοτες, και ένα σπάνιο είδος θαλάσσιας χελώνας με βούλες στο καβούκι της, η επιστημονική ονομασία της οποίας είναι Malaclemys Terrapin. Κατά καιρούς επίσης εμφανίζονται κορμοράνοι και ερωδιοί.
Θρύλος ο οποίος τελικά μετά από έρευνες αποδείχτηκε ότι δεν ισχύει, είναι ότι τα νερά της είναι άπατα. Θεωρίες επίσης υποστηρίζουν ότι η λίμνη έχει περίεργα ηλεκτρομαγνητικά πεδία τα οποία επηρεάζουν τον επισκέπτη, προκαλώντας έντονη αναστάτωση και σε μερικές περιπτώσεις, αίσθημα θετικής ενέργειας.
Η γοητεία όμως της λίμνης δε τελειώνει εδώ. Την απόκοσμη ομορφιά της έρχεται να συμπληρώσει ένας άλλος θρύλος, ο οποίος λέει ότι στα μαγικά καταπράσινα νερά της τα φεγγαρόλουστα βράδια εμφανίζεται μια νεράιδα να χτενίζει τα μακριά μαλλιά της. Ο μύθος μιλάει για μια κοπέλα απαράμιλλης ομορφιάς, η οποία μετά από κάποιες εργασίες με το χωρικό πατέρα της , κάθισε να ξεκουραστεί στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η λίμνη. Βλέποντας ο πατέρας της να χτενίζει τα ολόχρυσα μαλλιά της, θόλωσε και τη πλησίασε με πονηρές διαθέσεις. Ταραγμένη η κοπέλα αναφώνησε: ‘’Βούλα και Βουλολίμνα κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!’’. Τα πνεύματα της λίμνης εισάκουσαν την ευχή της κοπέλας, σείστηκε η γης και βούλιαξε αφήνοντας στη μέση του κάμπου μια λίμνη, που τα σκοτεινά νερά της έγινα η κατοικία της άτυχης κοπέλας.
Ένας άλλος θρύλος για την εμφάνιση της νεράιδας, αναφέρει, ότι οι κάτοικοι της περιοχής, βρίσκονταν μακριά από το Θεό και την εκκλησία. Ο Θεός τότε θύμωσε και προκάλεσε ισχυρές νεροποντές που έπνιξαν το χωριό δημιουργώντας μια λίμνη. Ο μόνος άνθρωπος που σώθηκε, ήταν η κόρη του παπά, η οποία εμφανίζεται να κάθεται και να χτενίζει τα μαλλιά της στις όχθες της λίμνης , φροντίζοντας τις πάπιες και τα υπόλοιπα ζώα της περιοχής.
Η λίμνη Κουρνά αλλά και ο περιβάλλων χώρος, προστατεύεται από τη Natura 2000.