Σπήλαιο Μελιδονίου (Γεροντόσπηλιος)

Λίγο έξω από το χωριό Μελιδόνι Μυλοποτάμου, και σε υψόμετρο 220 μέτρων, βρίσκεται η Σπηλιά του Μελιδονίου, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών του ευρημάτων, του πλούσιου σπηλαιοδιάκοσμου αλλά και της τραγικής του ιστορίας του με τη σφαγή των Κρητών από τους Οθωμανούς το 1823.
Μια μόνο αίθουσα του σπηλαίου είναι επισκέψιμη, ενώ οι υπόλοιπες και βαθύτερες είναι κλειστές λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων. Ένα σημαντικό μέρος των τεραστίου μεγέθους σταλακτιτών και σταλαγμιτών έχουν υποστεί καταστροφές.
Ο Γεροντόσπηλιος έχει μεγάλη ιστορική αξία, μια που έχει συνδεθεί με το θάνατο 400 περίπου κρητικών από τους Οθωμανούς. Βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία, εξαιτίας της φωτιάς που είχαν βάλει οι Οθωμανοί μπροστά στην είσοδο του σπηλαίου καίγοντας κλαδιά και εύφλεκτες ύλες. Στη κεντρική αίθουσα υπάρχει οστεοφυλάκιο με τα κόκαλα των ηρώων.
Έχει όμως και τεράστια αρχαιολογική αξία. Έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία και κεραμικήενώ γάλλος αρχαιολόγος ερεύνησε το εσωτερικό του σπηλαίου και διαπίστωσε την ύπαρξη Υστερομινωικών ΙΙΙ, Υπομινωικών (1450 – 1100 π.Χ.) και Πρωτογεωμετρικών (10ος αιώνας), οστράκων όπως επίσης και θραύσματα ρωμαϊκών λυχνών.
Παρουσιάζει όμως και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον αφού κατά καιρούς το έχουν επισκεφθεί πολλοί επώνυμοι επιστήμονες, τα ονόματα των οποίων είναι χαραγμένα στους τοίχους του σπηλαίου.