Η κρητική διατροφή, σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας του νησιού, στηρίζεται σε τοπικές, αγνές και απλές πρώτες ύλες.
Βάση όλων των κρητικών εδεσμάτων, αποτελεί το ελαιόλαδο φημισμένο, τόσο για τις υγιεινές του ιδιότητες, όσο και για τις διατροφικές.

Η κρητική κουζίνα συνδυάζει φαντασία και μεράκι, τόσο στα φαγητά της όσο και στη ζαχαροπλαστική της.

 Χοχλιοί (σαλιγκάρια)
 Κρητικά τυριά (γραβιέρα, μυζήθρα, πηχτόγαλο, μαλάκα)
 Ντάκος
 Στάκα
 Αρνί με σταμναγκάθι
 Αντικρυστό
 Γαμοπίλαφο
 Απάκι
 Κρεατότουρτα
 Μαραθόπιτες
 Ξεροτήγανα
 Καλτσούνια
 Σφακιανές πίτες
 Ρακή