ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΟΙΛΙΑΡΗΣ

Η ζωή του ποταμού Κοιλιάρη ξεκινάει  από του Βαρσάμου την κορφή σε υψόμετρο 1389 μ. και τη Μαύρη σε υψόμετρο 2069 μ. των Λευκών Ορέων. Η κυριότερη πηγή τροφοδοσίας του ποταμού είναι η πηγή του Στύλου. Το συνολικό μήκος του δικτύου του ποταμού είναι 36 χλμ και συμβάλλουν σε αυτόν τέσσερεις παραπόταμοι. Ο Κεραμιώτης και η Αναβρετή οι οποίοι ξεραίνονται κατά τη θερινή περίοδο και ο Μυλαύλακας με τον Μανταμά οι οποίοι έχουν νερό όλο το χρόνο. Το μήκος του ποταμού από το Στύλο μέχρι την εκβολή του στην τοποθεσία «Κυανή Ακτή» στις Καλύβες, είναι περί τα 5 χλμ.
Στην αρχαιότητα ο ποταμός ονομαζόταν ΠΥΚΝΟΣ επειδή στις όχθες του είχε πυκνούς θάμνους και δέντρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του περιηγητή και καθηγητή Δέφνερ, ο οποίος τον αναφέρει  ως «Κυλιάρη» επειδή θεωρούσε ότι η γραφή αυτή αιτιολογείται από το γεγονός ότι ήταν πολύ ορμητικός και κυλούσε τις πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκε στο διάβα του.
Ο Κοιλιάρης από μόνος του είναι ένα μεγάλο οικοσύστημα. Κατά καιρούς εμφανίζονται στην περιοχή κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί και σκαντζόχοιροι. Επίσης υπάρχουν πέρδικες, κοτσύφια, κοράκια και καρακάξες, κουκουβάγιες και γεράκια. Στα νερά του ποταμού υπάρχουν πέστροφες, χέλια, καβούρια, νερόφιδα και βάτραχοι.
Στην πορεία του ο ποταμός συναντούσε 3 νερόμυλους. Στον Στύλο, στους Αρμένους και στις Καλύβες. Συναντούσε επίσης ένα μύλο στο Νιο Χωριό ο οποίος όμως δεν λειτουργούσε με νερό αλλά με άλογα. Τριγύρω από τον ποταμό καλλιεργούνται ελιές, οπωροκηπευτικά και λαχανικά.

Εκτός από το ενδιαφέρον οικοσύστημα της περιοχής, εντυπωσιάζει και το πλήθος των μνημείων που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού αφού από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα η εύφορη κοιλάδα του, αποτελούσε πόλο έλξης για τους ανθρώπους.